Seuraa oppihetkiä

Kirjoituskoulun avautui Facebookissa Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä 9. huhtikuuta 2010. Sen jälkeen työkausien aikana on ilmestynyt uusi oppihetki lähes jokaisen työpäivän aamuna.

Oppihetkistä on koottu myös viisi kirjaa, Kirjoituskoulun vuosikirjat 1 – 5.
Vuoden 2017 alusta Kirjoituskoulu Alasilta on yhteinen brändi Scriptio Oy:n ja Alasilta Oy:n kaikelle tarjonnalle.

Tammikuun teema on, miten voittaa aloittamisen tuska kirjoitustyössä.

2 päivää sitten

Kirjoituskoulu Alasilta

Paras apu asiantuntijan kirjoitustyöhön on lukija-ajattelu.
Ei riitä, että ajattelee lukijaa hetken, kun ryhtyy kirjoittamaan. Lukijan pitäisi olla päähenkilö kirjoitusprosessin alusta loppuun.
Hyve tai aate lukija-ajattelua ei ole. Asenteisiin se liittyy mutta ei yksistään niihin. Monilla asiantuntijoillakin on vilpitöntä halua ja yritystä lukija-ajatteluun, mutta osaaminen ei riitä. Ehkä kukaan ei ole kertonut, mitä lukija-ajattelu käytännössä tarkoittaa.
Ennen kaikkea lukija-ajattelu on taito. Se kuuluu olennaisena osana työelämässä tarvittavaan kirjoitusvalmiuteen.
Taito kehittyy harjoitellen. Tehokkainta harjoittelua ei ole se, että kirjoittaa mahdollisimman paljon. Eivät urheilijatkaan pelkästään kilpaile. Harjoittelussa tarvitaan myös valmennusta, sparrausta ja palautetta.
Tappavinta lukija-ajattelulle ja koko kirjoitusmotivaatiolle on se, ettei saa tietoa työnsä tuloksista. Ei voi kuin hämmästellä esimerkiksi yritys- ja yhteisöblogeissa tavallista tilannetta: asiantuntijoita vaaditaan bloggaamaan mutta heille ei raportoida edes postausten lukijamääriä.
Lukija-ajattelu on toteutunut, kun kohderyhmä kokee, että tekstin lukemiseen kannatti käyttää aikaa vaivaa.
Aina ei pysty ennustamaan, mikä teksti saa aikaan tuon kokemuksen, mikä taas ei. Ei sitä välttämättä tiedä myöskään viestinnän asiantuntija. Kokeilemalla oppii.
Olennaista on taito ja tahto eläytyä lukijoiden tilanteeseen. Ei riitä, että tuntee kohderyhmän tilastolukuina. Pitää tuntea myös ihmisiä ja heidän elämäänsä.
Asiantuntijateksti ei tehostu kielioppia pänttäämällä, ei syyttelemällä eikä saarnaamalla. Tärkeintä on rakentaa elävää yhteyttä lukijoihin.

Ensi viikon teemana on uutiskirjoittaminen. Virkistävää viikonloppua!
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Katso Facebookissa
·Jaa

3 päivää sitten

Kirjoituskoulu Alasilta

Asiantuntijakirjoittamisen teemaviikko jatkuu. Tänään mietimme helppolukuisuuden ja täsmällisyyden välisestä ristiriidasta.
Vai onko se ristiriita? Jännite saattaa olla kirjoittajalle myös mahdollisuus, jos hän sen tunnistaa ja sitä kohtuudella sietää.
Nykyaikaiseen asiantuntijuuteen kuuluu, että osaa viestiä oman alansa asioista kiinnostavasti, selkeästi ja vakuuttavasti erilaisille kohderyhmille. Siksi helppolukuisuutta on oikein ja kohtuullista vaatia teksteiltä.
Yhdelle ryhmälle helppolukuinen teksti voi kuitenkin olla toisella melkein käsittämätöntä. Taito ja tahto mukauttaa tekstiä lukijakunnan ja tilanteen mukaan kertoo keskimääräistä vahvemmista kirjoitusvalmiuksista. Taidon ja tahdon lisäksi tarvitaan aikaa.
Mitä lähemmäs yleiskieltä asiantuntija teksti-ilmaisunsa virittää, sitä enemmän häntä näyttää huolettavan toinen tärkeä vaatimus: asiasisällön pitää olla virheetön ja ilmaisutavan riittävän täsmällinen.
Tässä asetelmassa piilee myös siemen asiantuntijakirjoittajien ja viestintäyksiköiden välisiin ristiriitoihin. Koulutuksissa on tuhannesti kiistelty siitä, murentaako viestintä muokkauksillaan asiantuntijan tekstin sisällön, vai onko ehkä asiantuntija – taas – kirjoittanut aivan liian vaikeaselkoisesti.
On kestettävä se, että mutkikkaita asioita ei voi aina ilmaista ylettömän yksinkertaisesti. Siitä on esimerkiksi virkakielessä usein kyse. Jos mutkia liian reippaasti suoristaa, vaarassa voi olla jopa kansalaisen oikeusturva.
Toisaalta asiantuntijoidenkin kannattaisi hieman hellittää. Vaikka onkin kovin kiintynyt oman alan käsitteisiin, voi ainakin opetella selittämään ne ymmärrettävästi.
Yksityiskohtaisuudestakin voi usein tinkiä: miksi rasittaa tekstiä asioilla, joita kohderyhmä ei tarve eikä välitä niitä tietää.
Lukija-ajattelu auttaa sovittamaan täsmällisyyden ja helppolukuisuuden vaatimukset yhteen. Siitä enemmän huomenna.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Katso Facebookissa
·Jaa