Näkökulmia kirjoittamisen perusteisiin

Kirjoittamisen perusteetSelkeää tekstiä nopeasti ja helposti

Kirjoitustyöhön tulee vain vähän täysin uutta. Hyvän tekstin ja kirjoittamisen monet periaatteet ovat samoja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Kirjoitustyön perusteita voi kerrata koulutuksessa tai valmennuksessa esimerkiksi seuraavista näkökulmista:

Aloittamisen tuska kirjoitustyössä

  • Aloittaminen on joillekin aina ja kaikilla joskus kirjoitusprosessin vaikein vaihe. Mistä aloittamisen tuska johtuu? Miten kirjoitustyön saa sujuvasti käyntiin ja ripeästi myös loppuun?

Kieliasu kuntoon

  • Oikeakielisyys on olennainen osa hyvää tekstiä. Se helpottaa lukemista ja osoittaa arvostusta. Mihin kieliopin kohtaan työyhteisönne kirjoittajat tavallisimmin kompastuvat? Mistä pika-apua arjen kielenhuoltoon?

Kirjoitusprosessi tehokkaaksi

  • Taitava kirjoittaja jakaa työnsä kolmeen vaiheeseen: ensin hän valmistautuu, sitten kirjoittaa ensimmäinen version ja lopuksi varmistaa ja viimeistelee. Miten eri vaiheet kannattaa hoitaa? Miten prosessi pysyy kiireen keskellä raiteillaan?

Ohje – tavallinen ja tärkeä tekstilaji

  • Asiakkaille, henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille tarjotut ohjeet vaikuttavat olennaisesti palvelun laatuun ja työn tuottavuuteen. Millainen on hyvä ohje? Miten voi varmistaa ohjeen tehon?

Otsikoi osuvasti

  • Otsikoinnin taito kuuluu työelämän kirjoittajan perusvalmiuksiin? Miten kirjoittaa otsikko, joka kertoo sisällön ytimen ja motivoi lukijan jatkamaan eteenpäin?

Selkeys ennen kaikkea

  • Työelämän tekstien tärkein vaatimus on selkeys. Mistä selkeys syntyy? Miten varmistaa jäsennyksen, ulkoasun ja kielellisen ilmaisun selkeys?

Tuottavuus kirjoitustyössä

  • Kirjoittaminen vie työelämässä yhä enemmän aikaa. Tekstillä ja kirjoitustyöllä on tiivis yhteys tuottavuuteen. Miten saada teksti valmiiksi nopeasti ja helposti? Millainen teksti on joutuisa lukea? Miten varmistaa, että teksti vaikuttaa tarkoitetulla tavalla?

Uutinen – suoraan asian ytimeen

  • Nykylukija ei pidä kiertelystä eikä kaartelusta. Uutinen viet suoraan asian ytimeen. Mihin kaikkeen uutistyyppinen teksti sopii? Miten kirjoittaa uutinen?

Valitse sopiva toteutustapa

Jokaisesta edellä esitellystä ja monesta muustakin näkökulmasta voi suunnitella

Tekstipajat ja tehotunnit saa myös Skypen-toteutuksina. 

Tutustu myös verkkokurssiin Kirjoituskoulu verkossa.

Oppimista tehostavat kouluttajan kirjalliset palautteet teksteistä. Joskus ne voivat jopa korvata tavanomaiset koulutuksen.

Pyydä tarjous

Helpoimmin laadit kattavan tarjouspyynnön verkkolomakkeella.

Voit kuvata koulutustarpeen myös sähköpostissa – toimisto(at)scriptio.fi

Tarkempia tietoja saat myös oheisella Kysy lisää -lomakkeella.

Tulosta Tulosta