Näkökulmia nettikirjoittamiseen

Lukija-ajattelua verkkoteksteihin

NettikirjoittaminenVerkkolukemisen tapa muuttuu jatkuvasti. Siksi myös kirjoittajien pitää omaksua uusia otteita nettisivuilla julkaistaviin teksteihin.

Poimi koulutukseen tai valmennukseen sisältöä esimerkiksi seuraavia näkökulmista:

Aloitus ratkaisee

  • Netissä tekstin aloitus on erityisen tärkeä. Miten otsikoida osuvasti? Miten kirjoittaa hyvä ingressi? Millainen ensimmäisen virkkeen pitää olla?

Editointi varmistaa tekstin laadun

  • Hyväkin teksti pitää viimeistellä. Editointi kuuluu laadukkaaseen julkaisuprosessiin. Miten hio tekstin aloitus teräväksi ja kieliasu selkeäksi?

Kapulakielen kimppuun

  • Verkkopalvelut on yleensä tarkoitettu monille eri kohderyhmille. Siksi pitää karttaa kapulakieltä – tarpeettoman vaikeaselkoista ilmaisua. Miten kapulakielen tunnistaa? Miten mutkikkaat asiat voi ilmaista ymmärrettävästi?

Lukijan silmin

  • Kirjoittajat ehtivät liian harvoin miettiä, miten lukijat oikeastaan lukevat. Mistä sisällön laatu lukijan kannalta koostuu? Miten eri laatualueita – esimerkiksi käytettävyyttä, silmäiltävyyttä ja luettavuutta – voi arvioida ja mitata?

Monelle kanavalle samasta aiheesta

  • Yritykset ja yhteisöt ovat ottaneet viime vuosina käyttöön monia uusia viestintäkanavia. Nettisivujen sisältöjä halutaan hyödyntää esimerkiksi somessa. Miten kirjoittaa samasta aiheesta useille eri kanaville – kiinnostavasti ja joutuisasti?

Nettiteksti nyt

  • Hyvä nettiteksti ei enää ole samanlaista kuin viisi tai viisitoista vuotta sitten. Miten netin teksti-ilmaisu on muuttunut ja miksi? Mitä nettikirjoittajan pitää osata nyt ja muutaman vuoden päästä?

Silmäiltävyys – osa laatua

  • Silmäiltävyys kuuluu hyvän verkkotekstin perusvaatimuksiin. Miksi silmäiltävyys on niin tärkeää? Miten ehostaa teksti helposti silmäiltäväksi?

Yhteisvoimin hyvää sisältöä

  • Nettisisällöt syntyvät ja niiden pitääkin syntyä tiimityönä. Millaiset pelisäännöt ja toimintatavat varmistavat, että ryhmästä on enemmän hyötyä kuin haittaa? Milloin teksti kannattaa tuottaa yhteisvoimin, milloin taas yksilötyönä?

Valitse sopiva toteutustapa

Jokaisesta edellä esitellystä ja monesta muustakin näkökulmasta voi suunnitella

Tekstipajat ja tehotunnit saa myös Skypen-toteutuksina.

Tutustu myös verkkokurssiin Kirjoituskoulu verkossa.

Oppimista tehostavat kouluttajan kirjalliset palautteet teksteistä. Joskus ne voivat jopa korvata tavanomaiset koulutuksen.

Pyydä tarjous

Helpoimmin laadit kattavan tarjouspyynnön verkkolomakkeella.

Voit kuvata koulutustarpeen myös sähköpostissa – toimisto(at)scriptio.fi

Tarkempia tietoja saat myös oheisella Kysy lisää -lomakkeella.

Tulosta Tulosta